zondag 16 januari 2022

Brug 1 (deel 3)

 16 januari 2022

Bekleden van de brug

Afgelopen vrijdag kwamen de styreen opvulstukken van snijlab binnen. Gisteren, tijdens het maken van een heerlijke Boeuf Bourguignon, begonnen met het afwerken van de brug. De wachttijd van het kookproces gebruikt om wat te fietsen en te hobbyen op de keukentafel. Ideale zaterdagbesteding zo.

Hieronder op volgorde wat foto's over het proces:

Lijmen met houtlijm van de binnenkant van de boog. Het afgesneden stuk 1 mm styrodur ligt klaar


Binnenzijde van de boog ingelijmd. Goed te zien dat de brug toeloopt naar boven. Het uitstekende deel snijden we weg met een scalpel


Na het beplakken van alle binnenbogen zijn de buitenkanten aan de beurt. Ook hier de oversteek wegsnijden met een scalpel



Ingepakte brug.. nog wat steriel

Ja, en dan wordt het spannend. Hoe gaan we de steenstructuur van de Albula brug namaken. Ik heb een aantal weken er over na kunnen denken en wat getest op een stukje styrodur en een gereedschapje uit een ooit gekochte soldeerset was het best volgens mij. Een soort van haak met scherp toelopende punt.
Daarmee begonnen in te kerven:
Eerste inkervingen: Boog kamferstenen met mal gepositioneerd, tussenliggende stenen in lagen en die wat begonnen met verruwen.

De Albula baan viaducten zijn puur functioneel opgebouwd uit door Italianen met de hand gehouwen stenen. De buitenkant van de brug is allesbehalve recht en netjes, eerder een rommeltje. Alleen de binnenkant van de bogen, die tijdens de bouw op de 'Lehrgerüste' rusten zijn vlak gemaakt om de stenen goed op het hout te vallen en geen gaten over te houden die de sterkte van de brug aantasten. Dat allesbehalve recht heb ik geprobeerd na te maken door de nette stenen met de punt van het soldeerhaakje te bewerken. Niet netjes, gewoon gaan...

Met het voorbeeld er bij...wordt al wat!

En dan is het gewoon doorwerken.... en het resultaat van de eerste zijde klaar is hieronder:
Eerste zijde klaar!

Vandaag de andere zijde en de binnenkant van de bogen helemaal af gemaakt. Wel wat leermomenten: 
- Het bewerken van de stenen moet ik pas aan het eind doen. Doorlopende patronen maken is wel wat lastig als je al hebt zitten verruwen. 
- En de hoekjes waar het styrodur elkaar raakt zijn behoorlijk fragiel. Daar moet ik rustig aan, juist straks bij de brug 'aan de voorkant'.

Nog een foto van de brug op de vensterbank met daglicht:
Het resultaat tot nu toe.

En nu: het verven van deze brug kan beginnen. Ook dat wordt nog wel een leuke, ik wil de voegen relatief licht hebben en de stenen wat donkerder. Bij de volgende brug eerst voegen schilderen en dan pas opruwen?... Maar even kijken hoe dit gaat. Ik ben tevreden met dit tussenresultaat.

Ten slotte nog een foto van de mal van de kamferstenen. Die had ik al in Onshape gemaakt en mee laten snijden door het snijlab. Zowel van de grote boog als van de kleine is een mal beschikbaar.

Mal voor de kamferstenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten