maandag 21 februari 2022

Atomstack X7 Pro ++ Laser graveerder/snijder

 21 februari 2022

Modelbouw: zelf doen!

Het maken van de bruggen heeft een nadelig effect: ik vind het leuk! 

Echter, om elke keer weer de tekeningen naar snijlab te sturen en dan lang te gaan zitten wachten totdat het product terugkomt is niet zo mijn ding. Experimenteren wil ik, proberen, soms iets over moeten doen. 

Dat deed me omkijken naar een laser graveerder/snijder voor mijzelf. De afgelopen maanden veel aan het rondkijken geweest, advies ingewonnen, discussies gevoerd en na een lange zoektocht is mijn oog gevallen op de Atomstack X7 Pro. Het ding heeft een 10W diode laser (bestaande uit 2 samenwerkende 5 watt lasers), heeft een grote rode knop voor het snel afschakelen mocht dat nodig zijn, heeft een compleet ingekapselde laserstraal waardoor je geen laserbril nodig hebt en heeft ook nog een beveiliging tegen onverhoopt vallen, dan schakelt ie ook meteen uit.

Ik kon er een krijgen uit de eerste batch die in Europa werd uitgeleverd. Moest even wachten, maar dan heb je ook wat. Net als de 3D printer (de Anycubic Mega Pro) werd deze atomstack afgeleverd als bouwdoos die je in principe in 20 minuten in elkaar kunt zetten. Ik heb er wat langer over gedaan, rustig aan en netjes werken. Het werkvlak van deze laser is 41 bij 40 cm2 maar ik kan die ook nog vergroten tot 81 bij 40 cm2 met de bijgekochte lange poten. Voor nu de basisversie opgebouwd, is al groot zat voor de meeste projecten.

De Atomstack opgebouwd op een frame
Ik heb er van 9 mm MDF nog een onderblad met verstevingsbalkjes onder gemaakt en de poten op de vier hoeken vastgezet met ijzeren hoekjes. Stevig zo.
De eerste tests verliepen niet helemaal zoals ik had verwacht. De X- en Y-as motoraansluitingen waren in de stuurkast verwisseld. De helpdesk wilde het eerst niet geloven maar na een aantal mailwisselingen moest ik het kastje openmaken en de kabels omwisselen. Hij doet het nu perfect!

Alleen, hoe stuur je zo'n ding aan? Volgende uitzoekklus. Er zijn grof gezegd een aantal wegen naar Rome hier:
OnShape tekenen, 2D tekening maken in OnShape, die als pdf  exporteren en downloaden naar je eigen PC/Laptop.

Op de laptop heb ik dan 2 wegen om iets te doen. 
De eerste is om de pdf file in Inkscape (open Source programma) te laden en dan via de Jtech Photonics plugin (ook gratis downloaden) een Gcode file te maken. Deze Gcode file is machinetaal voor de graveerder. Die file kan worden gelezen door LaserGRBL (nog een open source product) en vandaar uit kun je de Laser aansturen.

Een makkelijker weg voor mij is om de pdf file in te laden in Lightburn (kooppakket met heel veel mogelijkheden) en vandaaruit direct de Laser aan te sturen. Scheelt een handeling en ik vind ook de user interface van Lightburn wat beter bij mij passen. Ik snap wat daar gebeurt zeg maar....

Dus: Gewoon tekenen in OnShape, daar ook de extensies Laser joints en Auto Layout uitgevonden en met Auto layout 2D drawing exporteren naar pdf. Deze pdf inladen in Lightburn, eventueel de tekening opdelen in lagen (layers), die je met aparte stuurcommando's naar de laser kunt sturen. De laser kun je besturen met snelheid en vermogen. Een in lightburn gemaakt testprogramma geeft mij duidelijkheid over de settings per materiaal om te graveren of te snijden.

Het heeft wel wat inwerktijd gekost, maar de eerste resultaten zijn er:
Gelaserde (graveren en snijden) voetgangersplaten voor de achterste brug

Hierboven dus het eerste product voor de baan. De achterste brug had nog 'looppaden' nodig. Die heb ik in Onshape erbij getekend en alleen die naar pdf geëxporteerd. In Lightburn nog een tweede laag getekend om ook nog steenzijkanten te graveren. Werkt nu goed.

Voor een collega van mij het eerste product gemaakt:
Testproduct: gesneden 'box'

Deze 'box' heb ik getekend in Onshape, de overlappende zijden met de Laser Joint gekarteld gemaakt. Daarna met autolayout de verschillende zijden in 2D neergelegd en in pdf geëxporteerd. Dat pdf product in Lightburn ingeladen. Beetje herschikken (niet spiegelen! wel draaien of zo) en de boel is laserbaar. Na wat testen weet ik hoeveel vermogen er nodig is, hoe snel het kan en hoe vaak je dezelfde snede moet maken om door het materiaal heen te komen. Zacht 3 mm berken multiplex gaat prima zo!

De hierboven gemaakte voetgangersplaten zijn van een 2 mm houtsoort die harder is. Daar moet ik 3x overheen om het te snijden. Testen en proberen is het devies.

Ik heb ook geëxperimenteerd met dxf en svg uitwisseling van files, maar daar zit nog een issue met schaling in de overdracht van onshape naar lightburn en inkscape. De ene keer gaat het goed, de andere keer is de tekening 3 of 10 x verkleind of vergroot. Waar dat aan ligt... geen idee nog!

Ondertussen is de achterste brug in de grondverf gezet:
Brug in grondverf

Hieronder nog wat foto's van de atomstack: mooi ding... kost wel wat, maar veiligheid gaat bij mij boven alles en dan maar iets meer uitgeven.
Het business end: kastje met laser, afzuiging en beschermingsplaat

zo heet 'ie

Voetjes vastgezet op het onderblad

Zo wordt hij afgeleverd

Stuurdoos met grote rode knop. Blauwe USB kabel naar PC


Geen opmerkingen:

Een reactie posten