maandag 8 april 2024

Berasur krijgt beveiliging

8 april 2024

Seinen, palen en boompjes

Van Microscale kreeg ik half maart, eindelijk, de bestelling binnen met daarin alle seinen voor Berasur. Een rib uit je lijf maar o zo mooi. De weken daarna ns gaan kijken hoe ik die seinen op de baan kan krijgen. Dat heeft wat voeten in de aarde omdat, natuurlijk, precies onder de beoogde plek van een aantal seinen een spoor loopt. De seinen zijn de versie met een grote ondergrondse voet om de bedrading op aan te sluiten en dat helpt niet bij krapte in ruimte. Maar a la, na passen, meten, proberen, nogmaals passen en een aantal proefgaten weer dichtgemaakt te hebben staat het nu allemaal.

Hier de oorzaak van de krapte. Onder de wisselstraat richting Davos loopt het stijgend spoor naar Berasur. Letterlijk tussen de seinen door nu gaat de trein naar boven. Het is krap maar het past net.

En boven ziet dat er dan zo uit. Tussen het sein op spoor 1 en 2 gaat daaronder het stijgende spoor. Ook dit past dan maar net. Het sein voor spoor 2 (tussen spoor 1 en 2 in) staat eigenlijk aan beide zijden binnen profiel, maar het gaat net met alle treinen.

Aan de andere kant van het station is het allemaal wat ruimer en passen de seinen eigenlijk mooi. Spoor 3 en 4 hebben samen één uitrijder (4 lichten), spoor 2 heeft er ook een met 4 lichten en spoor 1 heeft er 1 met 3 lichten. Allen hebben daaronder nog een wit/groene lampenset voor het 'abfahrbefehl' zoals dat bij de RhB gewoon is. Naast spoor 1 in de voorgrond (wat vaag) staat nog een sein. Dat is nodig om spoor 1 vrij te maken van rangeerbewegingen als dat spoor nodig is voor de hoofdbaan.

Draaien we ons dan weer om, kijken we direct naar de 4 seinen aan de Davos zijde van het station. 4 identieke seinen (3 pits) met 'abfahrbefehl' en op de rug gezien staat nog een rangeersein van het spoortje van locloods naar spoor 4.

De gaten 'in de grond' zijn 15 mm groot. Eerst het sein plaatsen, vastschroeven straks en dan de connectorprint er van de onderkant af in steken.

Palen

Op de foto's hierboven is ook te zien dat ik samen met het proefplaatsen van de seinen ook begonnen ben met de bovenleiding. De masten die de overspanningen moeten dragen moeten op de goede plek komen, rekening houdend met de knikpunten bij wissels en de boog in de rail en met de plaatsing van de seinen. Na wat puzzelen is die sudoku ook opgelost en hebben de machinisten vrij zicht op de seinen én kan de bovenleiding goed worden geplaatst.

Boompjes

Maar, zowel seinen als bovenleidingmasten staan nog los. Eerst moet het landschap achter Berasur in de basis klaar zijn voordat ik dit filigrane spul ga plaatsen aan de voorzijde. Daarom meteen ook maar begonnen met het proefplaatsen van de bomen die ik van Jan Bennink heb overgenomen.
De naaldbomen zijn het kleinst en die moeten dus echt 'achterop'. Mooie plek is boven de rostpartij zo hoog mogelijk in de nok van het pand. Een paar loofbomen kunnen dan wel wat lager op de helling staan.
Aan de andere kant van het station kunnen loofbomen mooi 'op de kam' tussen Berasur en Stugl Stuls plaatsnemen. Aan de Stugl Stuls kant zullen lijzige sparren en lariksen de boel completeren.
Ook dit hoekje dient ter afscheiding van de 2 baangedeeltes en kan mooie worden opgevuld met deze bomen of superheesters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten