13 november 2022
Instapplekken voor reizigers
Berasur heeft een aantal perrons nodig. Ik heb besloten om die conform de 'oude' bouwwijze van de RhB te bouwen. Dat wil zeggen: het worden zogenaamde 'Schüttbahnsteige'. Dat zijn lage perrons, met aan een zijde het perron op spoorhoogte en ook tegen de spoorrail gebouwd om makkelijk het spoor te kunnen oversteken en aan de andere zijde een aantal millimeters boven het spoor uitkomend om de onderste trede van de wagon makkelijk te kunnen bereiken en dan in te stappen... niets gelijkvloers instappen, dat is pas iets van de laatste jaren.
Basis van een perron op Berasur |
Aan de lage spoorzijde wordt het perron gevormd door een aantal rijen Wellenverbundsteine, die makkelijk te verwijderen zijn wanneer er spooronderhoud moet worden gepleegd. De rest van het perron is meestal van asfalt, soms vaak gerepareerd.
Bij mij bestaat een perron uit 2 delen. De drager bestaat uit 4mm multiplex, uitgesneden met de lasersnijder. De afdekplaat is een stukje vliegtuigmultiplex van 1 mm, gegraveerd voor de Wellenverbundsteine en gesneden op de benodigde perronbreedte.
Om het afdekplaatje iets onder spoorhoogte in te laten vallen bij de spoorrail is de onderkant daar nog iets taps aflopend afgeschuurd.
Het verste perron is een geheel 'hoog' perron, aan beide zijden dus boven de rail uitkomend. Dat perron is ook wat breder voor wat meer instapcomfort. Daar ligt een gehele 4 mm basis onder de 1 mm bovenplaat.
Perrons in opbouw |
Het verste perron is een geheel 'hoog' perron, aan beide zijden dus boven de rail uitkomend. Dat perron is ook wat breder voor wat meer instapcomfort. Daar ligt een gehele 4 mm basis onder de 1 mm bovenplaat.
Eerste proefrit |
Na de eerste opbouw volgt een setje proefritten om te kijken of alles past en klopt. Hier en daar moet nog wat weggeschuurd worden om de stroomafname van alle tractievoertuigen goed te laten verlopen. Hierboven staat de 622 op een spoor met zo'n oplopend perron van de 622 naar het spoor met de 353.
Hierboven een overzichtsfoto van de stand van zaken. Alle perrons liggen, klaar om te schilderen en daarna de sporen ballasten. Als het ballasten klaar is komen er nog oversteekplaatsen in de sporen te liggen en wordt ook het open stukje tussen stationsgebouw en spoor 1 nog opgevuld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten